Nagietek lekarski – gatunek rośliny jednorocznej należącej do rodziny Astrowatych (Asteraceae), uprawiana na plantacjach i w ogrodach.
Czy wiecie, że: Obserwowanie kwitnącego nagietka miało przywracać pogodę ducha i oczyszczać umysł. Nagietek to roślinny barometr do przepowiadania pogody, jeśli rano ma zwinięte płatki należy zabrać parasol, całkowicie rozwinięty- zapowiada piękną, słoneczną pogodę.
Nazwa, nazwa ludowa,zwyczajowa – pazurki, miesięcznica, paznokietki, nagietek ogrodowy, paznogietka, paznogietek, stulik,
Angielska: Marigold, Francuska: Souci; Niemiecka: Ringelblume; Rosyjska: Nogotki.
Surowiec zielarski: kwiat, koszyczek nagietka(Flos, Anthodium Calendulae)
Skład chemiczny: olejek eteryczny, flawonoidy, karotenoidy, fitosterole, saponozydy triterpenowe, alkohole triterpenowe, śluzy, polisacharydy, gorycze, kumaryny, .
Zastosowanie: Zewnętrznie stosuje się zwykle alkoholowe i olejowe wyciągi z kwiatów nagietka. Najczęściej stosowane na różne uszkodzenia skóry: kontuzje, rany, wrzody, stłuczenia, obtarcia naskórka ,odleżyny, owrzodzenia żylakowe, zapalenia skóry, żylaki odbytu, oparzenia, rany pooperacyjnych, odmrożenia. Właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze nagietka wykorzystywane są przy leczeniu stanów zapalnych spojówek i przemęczeniu oczu - zapobiega nadmiernemu wysuszeniu narządu wzroku i łagodzi podrażnienia. Wewnętrznie przetwory z nagietka stosuje się w nieżycie żołądka i jelit, w stanach zapalnych dróg żółciowych spowodowanych infekcją, upośledzeniu czynności wątroby, wykazuje działanie odtruwające – (wiąże substancje toksyczne).Może być stosowany jako środek pobudzający apetyt i ułatwiający trawienie. Działa delikatnie uspokajająco, łagodzi bóle zębów i dziąseł, pomocny przy bólach reumatycznych i nerwobólach. Tradycyjnie znane jest zastosowanie nagietka w zaburzeniach miesiączkowania połączonych z bólem, ogólnym osłabieniem, a także w dolegliwościach okresu przekwitania (klimakterium). Nagietek wzmacnia i pobudza siły obronne organizmu. W kosmetyce wykorzystywany przy produkcji kremów, toników i szamponów, w kuchni do barwienia potraw.