Len(Linum usitatissimum) gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny lnowatych (Linaceae)
Czy wiecie, że: pojedynczy kwiat lnu kwitnie tylko 1 dzień - od rana do południa. Egipcjanie używali płócien lnianych do balsamowania zwłok, z lnu utkany jest też Całun Turyński. Olej lniany wykorzystywano nie tylko w kuchni i medycynie, ale również do oświetlania.
Nazwa, nazwa ludowa,zwyczajowa: len uprawny(siewny), siemię lniane, słowień
Angielska: Linseed/ Common flax; Francuska: Graine de lin/Linette; Niemiecka: Lein flachs/Leinsamen; Rosyjska: Semia lnianoje.
Surowiec zielarski - nasienie lnu (Semen Lini)
Skład chemiczny: śluzowe polisacharydy, olej (kwas linolenowy-omega-3, kwasu linolowy- omega-6, kwas oleinowy -omega-9 oraz niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych), białko, glikozydy cyjanogenne( linamaryna), lignany(fitoestrogen),
Zastosowanie: W postaci maceratu działa przeciwzapalnie, długotrwale powleka przełyk i ściany przewodu pokarmowego. Łagodzi stany zapalne układu oddechowego m.in. chrypkę , suchy nieproduktywny kaszel. Pomocny przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz nadkwaśności. Skuteczny przy nieżytach dróg moczowym, przyspiesza przemianę materii, działa rozluźniająco przy zaparciach. Zewnętrznie stosowany w stanach zapalnych skóry owrzodzeniach, ropieniach i wypryskach. Poprawia kondycję włosów i paznokci.
Olej lniany korzystnie wpływa na układ krążenia, reguluje poziom cholesterolu, działa przeciwmiażdżycowo. Zewnętrznie w postaci emulsji i maści przyspiesza regenerację skóry i błon śluzowych, w kuracjach na suchą i podrażnioną skórę, na odleżyny i owrzodzenia żylakowate nóg.