Melisa gatunek miododajnej byliny z rodziny Jasnotowatych(Lamiaceae) o charakterystycznym cytrynowym zapachu. W Polsce rośnie głównie na plantacjach.
Czy wiecie, że: melisa była składnikiem „eliksiru młodości”, a świeży sok wykorzystywano do przyciągania rojów dzikich pszczół do ula.
Nazwa, nazwa ludowa, zwyczajowa - rojownik, rajownik, pszczelnik, matecznik, starzyszek, cytrynowe ziele, matcze ziele,
Angielska: Lemon balm Francuska: Mélisse ; Niemiecka: Zitronenmelisse , Melissen Blätter Rosyjska Melissa
Surowiec zielarski liść melisy – Folium Melissae
Skład chemiczny olejek eteryczny około 0,3%. garbniki, gorycze, fenolokwasy(kwasy kawowy, chlorogenowy, rozmarynowy, ferulowy), flawonoidy, związki triterpenowe.
Zastosowanie - Działa uspokajająco w stanach ogólnego pobudzenia i niepokoju, odpręża i regeneruje system nerwowy, stosowana jest też w bezsenności, depresji oraz nerwicy. Pomaga w bólach głowy, bólach menstruacyjnych i zespole przewlekłego zmęczenia. Stymuluje mózg i wzmacnia pamięć, poprawiając możliwości poznawcze. Pobudza trawienie, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, pomaga przy rozstrojach żołądka i rozkurcza mięśnie gładkie jelit, likwiduje kolki. Ma też działanie przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowe(opryszczka). Melisa jest naturalnym antyoksydantem, wymiata wolne rodniki i wzmacnia organizm. Maść z melisy łagodzi zranienia i ukąszenia przez owady, kompresy likwidują bolesne obrzęki, a inhalacje pomagają przy alergii i nadmiernemu zaflegmieniu przy infekcjach . W kosmetyce melisa stosowana jest do produkcji toników, a także szamponów do przetłuszczających się włosów. Kąpiel z dodatkiem melisy działa regenerująco, relaksuje i ujędrnia skórę.