IMG_4675.CR2
IMG_4655.CR2
20131124_095747

Nagietek lekarski – gatunek rośliny jednorocznej należącej do rodziny Astrowatych (Asteraceae), uprawiana na plantacjach i w ogrodach.

 

Czy wiecie, że: Obserwowanie kwitnącego nagietka miało przywracać pogodę ducha i oczyszczać umysł. Nagietek to roślinny barometr do przepowiadania pogody, jeśli rano ma zwinięte płatki należy zabrać parasol, całkowicie rozwinięty- zapowiada piękną, słoneczną pogodę.

Nazwa, nazwa ludowa,zwyczajowa – pazurki, miesięcznica, paznokietki, nagietek ogrodowy, paznogietka, paznogietek, stulik,

Angielska: Marigold,  Francuska: Souci;  Niemiecka: Ringelblume;  Rosyjska: Nogotki.

Surowiec zielarski:  kwiat, koszyczek nagietka(Flos, Anthodium Calendulae)

Skład chemiczny: olejek eteryczny, flawonoidy, karotenoidy, fitosterole, saponozydy triterpenowe, alkohole triterpenowe, śluzy, polisacharydy, gorycze, kumaryny, .

Zastosowanie: Zewnętrznie stosuje się zwykle alkoholowe i olejowe wyciągi z kwiatów nagietka. Najczęściej stosowane na różne uszkodzenia skóry: kontuzje, rany, wrzody, stłuczenia, obtarcia naskórka ,odleżyny, owrzodzenia żylakowe, zapalenia skóry, żylaki odbytu, oparzenia, rany pooperacyjnych, odmrożenia. Właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze nagietka wykorzystywane są  przy leczeniu stanów zapalnych spojówek i przemęczeniu oczu - zapobiega nadmiernemu wysuszeniu narządu wzroku i łagodzi podrażnienia. Wewnętrznie przetwory z nagietka stosuje się w nieżycie żołądka i jelit, w stanach zapalnych dróg żółciowych spowodowanych infekcją, upośledzeniu czynności wątroby, wykazuje działanie odtruwające – (wiąże substancje toksyczne).Może być stosowany jako środek pobudzający apetyt i ułatwiający trawienie. Działa delikatnie uspokajająco, łagodzi bóle zębów i dziąseł, pomocny przy bólach reumatycznych i nerwobólach. Tradycyjnie znane jest zastosowanie nagietka w zaburzeniach miesiączkowania połączonych z bólem, ogólnym osłabieniem, a także w dolegliwościach okresu przekwitania (klimakterium).  Nagietek wzmacnia i pobudza siły obronne organizmu. W kosmetyce wykorzystywany przy produkcji kremów, toników i szamponów, w kuchni do barwienia potraw.