IMG_8222
pokrzywa

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) – pospolita roślina z rodziny pokrzywowatych(Urticaceae). Rośnie w zaroślach, na rowach, przy płotach, na nieużytkach i rumowiskach.

Czy wiecie, że: pokrzywę uważano za roślinę magiczną, odpędzającą złe uroki i burze. Była też symbolem płodności i afrodyzjakiem.  Stosowana do biczowania, wyrobu sieci rybackich, a w ogrodnictwie jako środek do ochrony roślin.

Nazwa, nazwa ludowa, zwyczajowa: pokrzywa dwupienna, parząca, wielka, koprywa, pokrywa, zagawka, parzawka, kropiewa, pokrzywa chyrzawka,  

Angielska: Nettle  Francuska: Grande ortie Niemiecka: Grosse Brennessel , Rosyjska: Krapiva

Surowiec zielarski - liść – Folium Urticae

Skład chemiczny:  karotenoidy, barwniki(chlorofil, ksantofil, karoten),flawonoidy, kw. organiczne (mrówkowy, bursztynowy, chinowy, węglowy, kw. tłuszczowe), kumaryny, aminy, lektyny, witaminy C, B, K i mikroelementy(wapń, magnez, żelazo). W korzeniu: lipidy, sterole, lecytyna, lignany, sole mineralne(rozpuszczalna krzemionka)

Zastosowanie: w stanach zapalnych dróg moczowych, jest środkiem pomocniczym w leczeniu cukrzycy, ma delikatne działanie przeciwkrwotoczne, sprzyja gojeniu się ran, czyraków i wrzodów. Zwiększa poziom hemoglobiny i czerwonych krwinek, dzięki obecności witaminy C, żelazo zawarte w pokrzywie jest dobrze przyswajane przez organizm. Pokrzywa wpływa dodatnio na procesy przemiany materii, pobudza działalność gruczołów wydzielania wewnętrznego, poprawia perystaltykę jelit. Może być stosowana przy infekcjach jamy ustnej(aftach) i grzybicy, działa przeciwzapalnie przy chorobach reumatoidalnych. Pokrzywa szczególnie polecana jest na wiosenne osłabienie, oczyszcza organizm, korzystnie wpływa na samopoczucie i cerę. Warto pić pokrzywę na wzmocnienie po długotrwałych infekcjach. Zawarte w korzeniu sitosterole wykorzystywane są w leczeniu łagodnego przerostu prostaty- spowalniają jej rozwój. Pokrzywa pomaga w pielęgnowaniu urody - działa tonizująco na skórę głowy, pobudza porost włosów, zapobiega łupieżowi i szybkiemu przetłuszczaniu.